HIPPOTHERAPIE

Wat is hippotherapie? Hippos wordt uit het Grieks vertaald als paard en therapie betekent behandelen, dus hippotherapie betekent een therapeutisch behandeling met hulp van een paard. Het paard wordt dus gebruikt om specifieke bewegingsfunctie bij de patiënt te behandelen.

Het paard is door zijn unieke driedimensionale bewegingen een activator die permanent prikkels geeft en daardoor bepaalde bewegingen faciliteert. Deze driedimensionale schommelimpuls komt volledig overeen met het bewegingspatroon van de mens, maar dan zonder belasting van de benen. Het paard heeft een beïnvloedende rol, geen leidende functie. Het is voornamelijk de therapeut die het paard dirigeert(vlugger,trager,….gaan). De ruiter reageert enkel op de bewegingen van het paard. Toch kan op deze manier een kind met verminderde beenfunctie toch het ‘gevoel’ hebben dat zij het paard bestuurt, want je moet weten als een paard goed gereden wordt kan je deze volledig met de zit en lichte beenfunctie sturen.

Met hippotherapie kan je zowel op fysisch als op psychologisch vlak behandelen:

Op fysisch vlak

Evenwicht: door de driedimensionale beweging van het paard wordt het evenwicht van het kind voortdurend verstoord en moet hij steeds weer de juiste positie zoeken.

Relaxatie: Vooral door het ritmisch bewegen van het paard en zijn lichaamswarmte brengen een aangename ontspanning teweeg. Er wordt dus altijd zonder zadel gereden maar wel deken met daarop een beugel bevestigd, hieraan kan het kind het paard goed vasthouden en dat is belangrijk voor de veiligheid.

Sturing van fijne motoriek: een paard is een zeer gevoelig dier dus het kind wordt eigenlijk verplicht om zijn bewegingskracht te doseren. Hoe nauwkeuriger het kind de bevelen via de zit of benen aan het paard geeft, hoe beter het paard ze zal uitvoeren.

Tonuscontrole: tijdens het paardrijden is het belangrijk dat eerst de spieren onder controle worden gebracht door specifieke trainingen pas daarna kan je nieuwe bewegingen aanleren.

 

 

 

 

 

 

 

 Op psychologische vlak

Algemeen gevoel van welbehagen: het paard vormt een motivatie tot activiteit, waarbij ontspanning en plezier voorop staan. Het kind bevindt zich ook ver weg van de therapiekamers,dokters,….waardoor de omgeving attractiever wordt.

Verbeterd zelfvertrouwen en zelfbeeld: vertrouwen wordt verworven door het beheersen van een vaardigheid: het paardrijden, dat ook beheerst wordt door mensen zonder handicap. Belangrijk voor het kind is dus een gevoel van ‘zelf iets kunnen’.

Verhogen van de mogelijkheden om risico’s te nemen: het paardrijden is een risicovolle sport. Het kind leert zijn angst te overwinnen door op het paard te kunnen blijven zitten en door nieuwe oefeningen met of op het paard uit te proberen.

Hippotherapie wordt gegeven in sessies van een half uur tot 3 kwartier. Vaak wordt het verzorgen van het dier ook als deel van de therapie gezien of bij de behandeling gebruikt, omdat het leren vertrouwen van een toch wel groot dier gemakkelijker gaat door er eerst naast te staan en dan pas erop te gaan zitten.

Kinderen ervaren hippotherapie niet als een therapie, maar als een fijne bezigheid waar toevallig ook nog eens de spieren getraind worden.

Meer info bij cynthia.deboer@telenet.be – kinesist en hippotherapeute

  • BERICHTEN

    Hey, psssst ... Onze KNUTSELKABOUTER komt weer langs in de paasvakantie! Zin om mee te doen? Meer info onder ‘Groepslessen’ of via erika@flinkteam.be.

    Bij Flink! kan men nu ook terecht voor PSYCHOLOGISCHE begeleiding bij collega’s Coline Antheunis en Elke Michielssens.

    Onze kinesitherapeuten geven RELAXATIETHERAPIE voor kinderen, jongeren en volwassenen.

    Binnen het logopedisch team hebben twee collega’s zich gespecialiseerd: Eline Brys is STEMTHERAPEUT en Ellen vermeulen behandelt vloeiendheidsstoornissen (STOTTEREN en BRODDELEN).